Studi Kelayakan Produksi Wedang Jahe Senja Padam dan Sedayu Manja

Authors

  • Agus Aan Adriansyah Universitas Nahdlatul Ulama Surabaya, Indonesia
  • Budhi Setianto Universitas Nahdlatul Ulama Surabaya, Indonesia
  • Akas Yekti Pulih Asih Universitas Nahdlatul Ulama Surabaya, Indonesia
  • Maya Purnia Sari Universitas Nahdlatul Ulama Surabaya, Indonesia
  • Nailah Tri Iswira Universitas Nahdlatul Ulama Surabaya, Indonesia
  • Aizatun Nisa Universitas Nahdlatul Ulama Surabaya, Indonesia
  • Difran Nobel Bistara Universitas Nahdlatul Ulama Surabaya, Indonesia
  • Eppy Setiyowati Universitas Nahdlatul Ulama Surabaya, Indonesia
  • Nikmatus Sa’adah Universitas Nahdlatul Ulama Surabaya, Indonesia
  • Muhammad Fifin Kombih Universitas Nahdlatul Ulama Surabaya, Indonesia

DOI:

https://doi.org/10.25217/wisanggeni.v2i1.2233

Keywords:

Drinks, Herbs, A hot ginger drink, Feasibility study, Unit Cost

Abstract

Ginger as a herbal plant is widely used as a drink and a cooking ingredient, Wedang Senja Padam and Sedayu Manja are drinks served to Covid 19 patients at the Surabaya Islamic Hospital. To increase production capacity as an additional source of income, it is necessary to calculate a feasibility study on the manufacture of Senja Padam and Sedayu Manja drinks. This service begins with conducting a study of the materials to be used in the literature, the amount, and the composition of the ingredients following the drink. Conduct market research related to the results of testing the composition of ingredients on customers. From this service, produce a composition of beverage ingredients following customer desires and produce a feasibility study that provides a positive value of the initial investment value of 2,500,000 resulting in a net cash flow of 6,187,500 with an IRR value of 21% and a B/C of 1.3 showing fit for production.

References

Basuki, A., Novitasari, S. W., & Soendoro, B. Y. (2020). Inovasi Pengolahan Tanaman Serai Berbantukan Buku Panduan untuk Meningkatkan Pendapatan Masyarakat Desa Sukorejo Kabupaten Malang. Jurnal Karinov 3(3).

Bintoro, A. (2018). Studi Kelayakan Produk Baru : Ban 12.00 R24 Di PT GTR Arief Bintoro. VIII(1), 122–141.

Disari, Y., Etanol, D., Fagositosis, T., Mellawati, D., Yuswanto, A., Farmasi, F., & Gadjah, U. (2010). Pengaruh Pemberian Ekstrak Zat Pedas Rimpang Jahe Emprit Makrofag Pada Mencit Jantan Yang Diinfeksi Dengan Listeria monocytogenes. Majalah Obat Tradisional, 15(3), 112–120.

Emilda, E. (2018). Efek Senyawa Bioaktif Kayu Manis Cinnamomum Burmanii Nees ex.bl.) Terhadap Diabetes Melitus: Kajian Pustaka. Jurnal Fitofarmaka Indonesia, 5(1), 246–252. https://doi.org/10.33096/jffi.v5i1.316

Hanafi, M., Naily, N., Salahuddin, N., Riza, A. K., Zuhriyah, L. F., Muhtarom, M., Rakhmawati, R., Ritonga, I., Muhid, A., & Dahkelan, D. (2015). Community Based Research: Panduan Merancang Dan Melaksanakan Penelitian Bersama Komunitas. LP2M UIN Sunan Ampel Surabaya.

Harahap DIssa JTabares. (2019). Pembutan Minuman Instan Jahe Merah (Zingiber Officinale Var Rubrum) Dengan Metode Enkapsulasi. Jurnal Teknologi Dan Sistem Informasi Univrab, 1(2), 1–78.

Imam Haromin, Bahrul Ulum, A. A. S. (2020). Pengolahan Jahe Pandan Menjadi Produk Minuman Herbal (Japan) Untuk Meningkatkan Kualitas Sdm Ekonomi Kreatif Di Desa Kampak Kecamatan Geger Imam. Dharma: Jurnal Pengabdian Masyarakat, 1(1), 49–60.

Putri, R. A. (2021). Pelatihan Pembuatan Animasi dengan Powtoon Sebagai Media Pembelajaran dengan Metode Community Based Participatory Action Research (CBPAR). J-IbM: Jurnal IPTEK Bagi Masyarakat, 1(1), 16–22.

Retno Atun Khasanah, E. (2011). Pemanfaatan Ekstrak Sereh (Chymbopogon Nardus L.)Sebagai Alternatif Anti Bakteri Staphylococcusepidermidis Pada Deodoran Parfume Spray. Pelita - Jurnal Penelitian Mahasiswa UNY, 0(1), 1–9.

Rizal Yulianto, R., & Dewanti Widyaningsih, T. (2013). Formulasi Produk Minuman Herbal Berbasis Cincau Hitam (Mesona Palustris), Jahe (Zingiber Officinale), Dan Kayu Manis (Cinnamomum Burmanni) Herbal Product Formulation Based Black Grass Jelly (Mesona Palustris), Ginger (Zingiber Officinale), and Cinnamon (C. 1(1), 65–77.

Setyaningsih, Y., Susantiningsih, T., Irmarahayu, A., & Zulfa, F. (2021). Peningkatan Pengetahuan Dan Ketrampilan Membuat Wedang Jahe Serai Untuk Penguatan Imunitas Mencegah Covid-19 Di Desa Pangkalan Jati Cinere Depok. Integritas: Jurnal Pengabdian, 5(2), 331–337.

Sholehuddin, M., Santoso, H., & Syauqi, A. (2018). Rebusan Jahe Merah (Zingiber officinale Rosc. var Rubrum) – Kunyit Putih (Curcuma zedoaria Rosc.) sebagai Jamu Peluruh Urin. Jurnal SAINS ALAMI (Known Nature), 1(1), 57–64. https://doi.org/10.33474/j.sa.v1i1.1421

Silalahi, M.Si, D. (2018). Pandanus amaryllifolius Roxb (Pemanfaatan Dan Potensinya Sebagai Pengawet Makanan). Jurnal Pro Life, 5(3), 626–636. https://doi.org/10.33541/pro-life.v5i3.842

Sucita, R. E., Hamid, I. S., Fikri, F., & Purnama, M. T. E. (2019). Ekstrak Etanol Kayu Secang (Caesalpinia sappan L.) Secara Topikal Efektif pada Kepadatan Kolagen Masa Penyembuhan Luka Insisi Tikus Putih. Jurnal Medik Veteriner, 2(2), 119. https://doi.org/10.20473/jmv.vol2.iss2.2019.119-126

Wiratmoko, A. dan D. (2018). Pengembangan Produk Dan Analisis Kelayakan Bisnis Alat Bantu Mencuci. 6(3), 174–184.

Downloads

Published

2022-04-03

How to Cite

Adriansyah, A. A., Setianto, B., Asih, A. Y. P., Sari, M. P., Iswira, N. T., Nisa, A., Bistara, D. N., Setiyowati, E., Sa’adah, N., & Kombih, M. F. (2022). Studi Kelayakan Produksi Wedang Jahe Senja Padam dan Sedayu Manja. Wisanggeni: Jurnal Pengabdian Masyarakat, 2(1), 8–17. https://doi.org/10.25217/wisanggeni.v2i1.2233